Heeft u vragen? Bel ons: 050-318 66 55

De juiste manier om uw mediabereik te meten

De media van tegenwoordig veranderen sneller dan ooit. Als adverteerder heeft u niet meer genoeg aan inzicht in uw bereik via één specifiek kanaal. Tegenwoordig is het veel waardevoller om het totale bereik van een merk of campagne via diverse platforms in kaart te brengen. Niet het mediumtype maar de consument moet centraal staan. Zuiver inzicht in het mediabereik is daarmee nog belangrijker geworden, ook voor o.a. RTV Noord. 

Hoe weet u of uw uiting wordt gezien?

Tot voor kort verzamelden we gegevens over het mediabereik door vragen te stellen aan een specifiek onderzoekspanel. Panelleden noteerden wanneer en hoelang ze naar welke radio-/tv-zender of programma hadden gekeken. Hier kleeft een nadeel aan. Het stellen van vragen zorgt er automatisch voor dat je ingrijpt in het natuurlijke gedrag van de kijker/luisteraar. Wie zuivere resultaten wil moet eigenlijk zo min mogelijk het gedrag van de kijker/luisteraar beïnvloeden.

Niet actief, maar passief uw mediabereik meten

Gelukkig leven we in een tijd van onbegrensde digitale mogelijkheden en kunnen we met behulp van big data technieken bijna alles ‘passief’ meten. Denk bijvoorbeeld aan het meten van internetgebruik. Toch heeft bereikonderzoek deze technieken vooralsnog niet volledig omarmd. De reden hiervoor is dat big data technieken aanzienlijk minder goed scoren in termen van representativiteit en niet altijd even waardevol zijn. Zo geven big data oplossingen bijvoorbeeld helemaal geen informatie over individueel kijk- of luistergedrag. Ze geven slechts informatie over het gebruik van apparaten of browsers. Eigenlijk blijft het volkomen onduidelijk of er wel een kijker of luisteraar is. Dit is een belangrijk onderscheid want de identiteit en het gedrag van het publiek is wat belangrijk is voor zowel reclame als content evaluatie.

Big data als meetmiddel of juist niet?

Dus moeten we big data in bereikonderzoek dan maar links laten liggen? Absoluut niet. Het is tijd om anders te gaan denken. Het is niet ‘of-of’, het is ‘en-en’. Laten we vooral het beste van beide methoden combineren. Steekproeven en representatieve panels zullen de kern van bereikonderzoek blijven vormen. Maar omdat zij hun beperkingen kennen en worstelen met de snel veranderende wereld is het tijd om digitale technologie te omarmen.