Heeft u vragen? Bel ons: 050-318 66 55

De beste tips voor video’s op social media

We zien dat steeds meer ondernemers goed gebruik maken van video’s, vlogs en foto’s voor social media. Toch zien we her en der dat er nog verbeterpunten zijn. Vandaar dat we deze keer een aantal tips delen om optimaal gebruik te maken van video’s op social media.

Vierkante video’s maken voor social media

Wat we regelmatig terug zien, is dat mensen tijdens het filmen de telefoon rechtop houden. Dat kan best, als de beelden gebruikt worden om op uw telefoon af te spelen of wanneer u het wilt plaatsen op Facebook of Instagram stories. Maar wilt u het filmpje monteren of op Instagram plaatsen? Dan kunt u beter horizontaal (liggend) filmen.

Instagram maakt het liefst gebruik van een vierkant. Dat betekent dat er een ander kader wordt gebruikt dan dat u eigenlijk had gefilmd. Dit heeft als nadeel dat een deel van het beeld wordt afgesneden. Er bestaat ook de mogelijkheid om vierkant te filmen. Deze video is dan direct klaar voor Instagram. Dit is hoe je je video’s vierkant maakt. 

Voorzie uw video van ondertiteling

In deze video ziet u ook dat de video is voorzien van een ondertiteling. Gebruikers van social media bekijken steeds vaker filmpjes zonder geluid. Op Facebook bijvoorbeeld wordt meer dan 85 procent van de video’s zonder audio bekeken. Probeer daarom altijd uw video te voorzien van een ondertiteling. Dan hoeft men het filmpje niet eerst aan te klikken om het geluid te horen. Als men wel graag het geluid wil horen kunnen ze er altijd op klikken. Het nadeel is dan wel dat als men verder in de tijdlijn gaat scrollen, alle geplaatste video’s die men tegen komt, automatisch de audio aan springt. Men moet er dan weer op klikken om het uit te zetten.

Er is een truc waarmee het ondertitelen van uw (social) video’s veel sneller gaat. YouTube heeft een automatische ondertiteling-tool met spraakherkenning. Hiermee hoeft u niet meer handmatig uw script in te voeren. U kunt dus ontzettend veel tijd besparen op het maken van ondertiteling. De ondertitelingsbestanden (inclusief timecodes) kunt u exporteren en gebruiken binnen uw edit-software, of als u de video’s uploadt op Facebook bijvoorbeeld. Dit is hoe u zelf deze ondertiteling-truc kunt toepassen. 

Gaat de video te snel? Volg dan de volgende stappen:

Ondertiteling – als u een script hebt
– Upload uw video op YouTube
– Klik op de video binnen je YouTube-dashboard
– Ga naar het kopje ‘subtitles CC’
– Klik op ‘Add new subtitles’ en selecteer de taal
– Je kunt nu je script-file uploaden, of je tekst kopiëren en onder ‘transcribe and autosync’ zetten
– Vervolgens laat je YouTube je script automatisch timen
– Sla de settings op
– Download je SRT-, VTT- of SBV-file onder ‘actions’

Ondertiteling – als u geen script heeft
– Upload uw video op YouTube
– Klik op de video binnen uw YouTube-dashboard
– Ga naar het kopje ‘subtitles CC’
– Klik op ‘Add new subtitles’ en selecteer de taal
– Selecteer ‘transcribe and autosync’
– Laat YouTube uw script automatisch herkennen en timen
– Verander het script of de timings (YouTube herkent nog lang niet alle woorden even goed)
– Sla de settings op
– Download u SRT-, VTT- of SBV-file onder ‘actions’
– De geëxporteerde SRT-, VTT- of SBV-files kunt u importeren in uw video-editsoftware, of op social networks zoals Facebook.